Statut de protecţie: specie nepericlitată
Cochilia: melcul de pădure are cochilia opacă, groasă, de formă globulară, vizibil striată, cu colorit alb-gălbui, adesea cu câteva dungi late, longitudinale, mai închise (brun-roşcate până la brun-negricioase); are 4,5-5 anfracte, dintre care ultima este cea mai mare; apertura este mică (cea mai mică dintre speciile genului Helix), cu marginile uşor răsucite înspre exterior; ombilicul este complet acoperit până la pe jumătate deschis, adeseori apărând sub forma unei crăpături înguste
Dimensiunile cochiliei: 40-50(60) mm diametru şi 41-55 mm înălţime
Aspectul corpului: are colorit cenuşiu-verzui până la maroniu, uneori cu două benzi mai întunecate pe spate; atinge la maturitate o greutate de 20-25 de grame
Hrana: specie erbivoră, care se hrăneşte cu fragmente vegetale
Comportament: activă numai noaptea, dar şi în timpul zilei la scurt timp după căderea ploii; adesea se îngroapă în pământ pe vreme secetoasă, pentru a preveni deshidratarea; la sfârşitul toamnei, îşi sigilează apertura prin secreţia unei diafragme calcaroase, groase, foarte tari, albă, intrând în hibernare până la venirea primăverii
Strategii de reproducere: depune ouă de circa 4 mm diametru
Mecanisme de apărare: în timpul perioadelor de repaos sau pe vreme secetoasă, secretă o diafragma specializată de culoare albă, mai mult sau mai puţin rezistentă (în funcţie de conţinutul de calcar), care-i asigură protecţia împotriva atacului prădătorilor
Habitat: locuri parţial împădurite, răcoroase; este o specie frecventă la marginea terenurilor cultivate, în crăpăturile zidurilor şi a pereţilor din piatră
Paraziţi: larvele unor specii de trematode (din familiile Dicrocoeliidae, Brachylaemidae), în diferite stadii de evoluţie, au fost descoperite în ficatul, plămânii şi corpul melcului
Importanţă: asemeni speciei Helix pomatia, este o specie cu valoare culinară, dar mai puţin apreciată datorită epidermei groase şi a ţesutului muscular destul de fibros; carnea este galben deschis, uneori cu o nuanţă brun-negricioasă; faţă de alte specii de melci comestibili, are cochilia mai groasă şi mai rezistentă la procedeele termice folosite la gătire, fiind folosită ca suport pentru diferite produse culinare
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu